Client: Bush Creek Developments Ltd

Architect: Architecture Studio Ltd

Project Budget: $1.8m

Project Year: 2013

Size: 800 sqm

Project Length: 10months

Category: Commercial, Fit-out, Office space

Location: Southern Lakes

Project Services: New Build, Project Management

Postmasters Precint

New Build on Historical Site

When Cook Brothers Construction entered a negotiated contract to build the new Postmasters Precinct in Arrowtown, we knew it was going to be a special one.

 

The building’s design incorporated elements of its scenic Arrowtown surrounds with the use of stack schist rock, cedar, iron, concrete block and solid plaster cladding, and was to inhabit the site of the original Postmasters house , built in the 1800s. It was one of only two historic sites in the Wakatipu Basin with a heritage covenant over them, which meant that considerable archaeological works were required prior to any construction getting underway. Cook Brothers Construction worked closely with the Arrowtown Heritage Committee to make sure these works were accounted for in the build programme.

Client: Bush Creek Developments Ltd

Architect: Architecture Studio Ltd

Project Budget: $1.8m

Project Year: 2013

Size: 800 sqm

Project Length: 10months

Category: , ,

Location:

Project Services: ,

Postmasters Precint

Cook-Brothers-Construction-arrowtown-post-masters-fence

Room to move

The boutique development features six tenancies that house hospitality businesses and office tenants, and all are fitted out with kitchenettes and bathroom amenities. Cook Brothers Construction was also contracted for the design and build of some of the tenant fit-outs at the same time as the main build was taking place. The total area covers approximately 700m2, plus a large landscaped courtyard for tenants to enjoy.

The two wings are adjoined by a light and generous hallway off which two bedrooms and the second bathroom are housed in a cosy concrete bunker.

Cook-Brothers-Construction-arrowtown-post-masters-back

Tight site

The site was a tricky one for the build team and subcontractors to navigate. A 4-metre vertical cut along the Arrow Lane boundary meant that an engineered retaining wall had to be erected, which left very little room for construction workers and road users. This required a great deal of planning and preparation so as to minimise the impact on the public, while maintaining efficient workflow and keeping to programme.

Cook-Brothers-Construction-arrowtown-post-masters-backyard
Cook-Brothers-Construction-arrowtown-post-masters

Wrangling the Winter

With part of the build taking place during the harsh Southern Lakes’ winter, the build team also had to contend with temperatures that dropped to as low as minus 13 degrees on some mornings.

Project management ensured that large heaters and fire barrels were kept on site during these times so that the freezing weather didn’t disrupt and cause delays.

Cook-Brothers-Construction-arrowtown-post-masters-backyard
Cook-Brothers-Construction-arrowtown-post-masters-3