IMG 7560

O Block

Otago Government

In 2011, Cook Brothers Construction was proud to collaborate with McCoy & Wixon Architects on stage one of Otago Polytechnic’s new Creative Precinct building. Returning in late 2018, Cook Brothers entered a design and build negotiation with the Otago Polytechnic for the stage two development, which over doubled the size of the space. This new addition has provided the much needed addition of space and facilities for the Engineering and Arts students of the Polytech.

The Creative Precinct is a highly sustainable building with emphasis on natural ventilation and recycling. The structural timber of the former art school building previously occupying this site, was reused in the first stage of the project for stairs and wall features. Natural light and functionality have been the centre of the design by McCoy & Wixon with an emphasis on the “creative” aesthetic to fit the purpose of the building.

Agreeing on a contract price, phase two of the project was built in two stages to accommodate the limited space on the site. The first phase was handed over on programme and to a high standard ready for the 2020 academic year. The last stage was completed in September 2020, and is already a highly utilised, superb looking, highly functional and creative space for the Polytechnic.

Cook Brothers carpentry and concrete teams were led well by our site management and project management, with our Regional Manager acting as project director in interfacing with the many stakeholder departments in the Polytechnic. The two stages of the project although 10 years apart, compliment each other, designed seamlessly by our design partner McCoy & Wixon Architects.